VERMONT DEPARTMENT OF FINANCIAL REGULATION
DIVISION OF INSURANCE
INSURANCE DIVISION BULLETIN 171
OUT-OF-POCKET MAXIMUM FOR PRESCRIPTION DRUGS

8 V.S.A. § 40891, enacted as Section 32 of Act 171 of 2012, establishes an out-of-pocket
maximum for prescription drugs under any insurance or other health benefit plan offered by a
health insurer or a pharmacy benefit manager. This bulletin is intended to provide clarification
to insurers regarding Section 40891.

As a benchmark for the out-of-pocket maximum, the statute used the dollar amounts specified in
Internal Revenue Code Section 223(¢)(2)(A)(1).

In 2012, for example, out-of-pocket expenses for prescription drugs would be limited to no more
than $1200 per year for individual coverage or $2400 per year for family coverage.

This bulletin consists of some questions submitted to the Department and the answers to those
questions.

The Department has also received inquiries from insurers that are framed as questions about
Section 40891 but in fact go to plan design or tax issues relating to Health Savings Accounts.
Plan design is not addressed by Section 4089i and as long as the guidance below and the out-of-
pocket maximums are adhered to plan design is not a concern of Section 4089i. Some issues,
particularly as to High Deductible Health Plan (HDHP) design and the treatment of Health
Savings Accounts, are tax questions and insurers should be guided by the relevant provisions of
the Internal Revenue Code (IRC) and guidance from the IRS.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
WHAT IS A PRESCRIPTION DRUG?
A drug is:

o A substance recognized by an official pharmacopoeia or formulary, or

« A substance intended for use in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention
of disease, or

« A substance (other than food) intended to affect the structure or any function of the body,
or

« A substance intended for use as a component of a medicine but not a device or a
component, part or accessory of a device.

« Biological products are included within this definition, e.g., monoclonal antibodies and
hormonal drugs.

A “prescription drug” is any drug required by law or regulation to be dispensed by prescription.



DOES THE STATUTE REQUIRE THAT THE PRESCRIPTION DRUG OUT-OF-
POCKET MAXIMUM FOR ALL PLANS BE NO HIGHER THAN THE FEDERAL
STATUTORY ANNUAL MINIMUM DEDUCTIBLE FOR HDHP WITH HSA PLANS?

Yes. The annual out-of-pocket maximum for prescription drugs uses as a benchmark the federal
statutory annual minimum deductible set by Section 223(c)(2)(A)(i) of the Internal Revenue
Code of 1986. This applies to “any insurance or other health benefit plan offered by a health
insurer” including HDHPs with or without HSAs. 8 V.S.A. § 4089i.

DOES THE NEW LAW APPLY TO ALL PLANS, INCLUDING LARGE GROUP,
SMALL GROUP, NON-GROUP, AND CATAMOUNT?

Yes, to the extent allowed by federal law.

DOES THE OUT-OF-POCKET MAXIMUM APPLY TO ALL DRUG PLANS
ADMINISTERED BY THE HEALTH PLAN, INCLUDING BY ITS PBM? IF THE
HEALTH PLAN DOES NOT PROVIDE PRESCRIPTION DRUG BENEFITS AND THE
EMPLOYER BUYS A SEPARATE PRESCRIPTION DRUG PLAN, DOES THE NEW
LAW APPLY?

Yes.
WHICH EXPENSES COUNT TOWARD THE OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

An “out-of-pocket expenditure” is defined by statute to include deductibles, copays, coinsurance,
and any other cost-sharing mechanism. 8 V.S.A. § 4089i(e)(2). By definition, all such expenses
incurred by the insured for prescription drugs—those that are applicable to the deductible as well
as all copays and coinsurance—count toward the out-of-pocket maximum.

WHICH EXPENSES COUNT TOWARD THE DEDUCTIBLE?

The statute creates an out-of-pocket maximum for prescription drug expenses. The statute does
not address deductibles, except to include deductible expenses for prescription drugs in the out-
of-pocket maximum.

DO EXPENSES FOR PRESCRIPTION DRUGS PROVIDED UNDER A MEDICAL
PLAN (VERSUS A PRESCRIPTION DRUG PLAN) COUNT TOWARD THE OUT-OF-
POCKET MAXIMUM?

Yes. All deductibles, copays or coinsurance attributable to prescription drugs under a health
insurance or health benefit plan count toward the prescription drug out-of-pocket maximum
whether coverage is characterized as medical benefits or as pharmacy benefits.



ARE EXPENSES FOR PRESCRIPTION DRUGS DISPENSED IN A DOCTOR’S
OFFICE, HOSPITAL, OR CLINIC RATHER THAN A PHARMACY INCLUDED IN
THE OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

Yes. The source of billing or the channel for dispensing is irrelevant. The law sets an out-of-
pocket maximum on the insured’s prescription drug expenses regardless of whether the drug is
dispensed, provided, or billed for by a pharmacy, doctor, hospital, or some other channel.

DOES VERMONT LAW REQUIRE A SEPARATE OUT-OF-POCKET MAXIMUM
FOR PRESCRIPTION DRUGS OR CAN IT ACCUMULATE TO THE OVERALL PLAN
OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

No. Section 4089i does not prevent an insurer from establishing one out-of-pocket maximum for
the overall plan and applying prescription drug expenses to that out-of-pocket maximum,
provided the insured’s prescription drug costs are limited to the amount prescribed by statute.
Section 4089i simply requires that all health insurance or other health benefit plans limit out-of-
pocket expenses for prescription drugs. The limit is benchmarked to the federal statutory annual
minimum deductible set by IRC Section 223(c)(2)(A)(1).

DOES VERMONT LAW REQUIRE THAT THE DEDUCTIBLE FOR ALL HDHPs BE
NO HIGHER THAN THE FEDERAL STATUTORY ANNUAL MINIMUM
DEDUCTIBLE SET BY IRC SECTION 223(c)(2)(A)(i)?

No. Section 4089i simply sets an out-of-pocket maximum for prescription drugs that uses as a
benchmark the federal statutory annual minimum deductible set by IRC Section 223(c)(2)(A)(1)
is met. Determination of a particular HDHP plan’s deductible relates to plan design.

WHEN DO PRESCRIPTION DRUG BENEFITS BEGIN UNDER HDHPs?

Prescription drug benefits begin when the insured has met the federal statutory annual minimum
deductible set by Section 223(c)(2)(A)(i). The Vermont statute does nof mandate that the
deductible for all HDHPs be the equivalent of the federal statutory annual minimum deductible,
however, once the federal statutory annual minimum deductible is met, the insurer must begin
prescription drug coverage. For family HDHPs, the federal statutory minimum annual
deductible in effect for family coverage under IRC Section 223(c)(2)(A)(i)(II) must be met
before prescription drug coverage begins.

WHICH EXPENSES COUNT TOWARD HDHP DEDUCTIBLES FOR PURPOSES OF
DETERMINING WHEN PRESCRIPTION DRUG BENEFITS MUST BEGIN?

Section 40891 requires only that as to an HDHP, prescription drug benefits begin when an
insured has met the federal statutory minimum deductible set in IRC 223(c)(2)(A)(i). The
expenses that apply to this minimum deductible may depend on IRS requirements as to a
particular plan design. An insurer is advised to consult the IRS on these matters.



IS THE HDHP SUBSECTION OF SECTION 4089i STRUCTURED SO THAT A
HEALTH PLAN CAN USE DIFFERENT DEDUCTIBLES FOR MEDICAL SERVICES
AND PRESCRIPTION DRUGS?

Section 40891 does not prevent an insurer from establishing different deductibles for medical
benefits and for prescription drug benefits nor does it prevent an HDHP from using a higher
deductible for medical benefits than for prescription drug benefits provided the out-of-pocket
maximum for prescription drug expenses is adhered to. As noted above, HDHP plan design may
be impacted by other provisions of the IRC. An insurer is advised to consult the IRS on these
matters.

IN AN HDHP, DO OUT-OF-POCKET EXPENSES FOR PRESCRIPTION DRUGS
INCURRED BEFORE THE DEDUCTIBLE IS MET COUNT TOWARD THE OUT-OF-
POCKET MAXIMUM FOR PRESCRIPTION DRUGS?

Yes.

DO DIFFERENTIALS INCURRED BY A PATIENT SOLELY BECAUSE THEY
CHOOSE A BRANDED DRUG WHERE A GENERIC WOULD SUFFICE COUNT
TOWARD THE OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

No.

DO OUT-OF-NETWORK PRESCRIPTION DRUG EXPENSES COUNT TOWARD THE
OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

Yes. Deductibles, copays or coinsurance applicable to out-of-network prescription drug
purchases count toward the out-of-pocket maximum. If the insurer subjects the insured to a
penalty for out-of-network purchases of prescription drugs in addition to the applicable cost-
sharing expense the penalty is not applied to the out-of-pocket maximum.

WHAT ABOUT PRESCRIPTION DRUGS AS PREVENTIVE MEDICATION?

Deductibles, copays or coinsurance applicable to drugs prescribed as preventive medication
apply to the prescription drug out-of-pocket maximum.

DO EXPENSES FOR DIABETIC SUPPLIES OR DURABLE MEDICAL EQUIPMENT
COUNT TOWARD THE OUT-OF-POCKET MAXIMUM?

Section 4089i establishes an out-of-pocket maximum for prescription drugs. Diabetic supplies
and durable medical equipment, even when dispensed by a pharmacy or covered under a
pharmacy benefit, are not prescription drugs.

SHOULD THE 2013 INFLATION ADJUSTED NUMBERS CITED IN THE IRS CODE
AT SECTION 223 (¢)(2)(A)(i) APPLY FOR GROUPS RENEWING IN THE MONTHS
OF OCTOBER, NOVEMBER AND DECEMBER OF 2012; OR DO THE 2012 VALUES



APPLY FOR THE REMAINING MONTHS OF 2012, WITH A SWITCH TO THE 2013
MAXIMUMS IN JANUARY?

One reason for using the Section 223(¢c)(2)(A)(i) benchmark was to preserve HSAs. Therefore,
the IRS rules on the applicable minimum annual deductible should be followed. The insurer may
wish to seek tax advice on this point.

Dated at Montpelier, Vermont this 26th day of October, 2012.

Stephen W. Kimbell, Commissioner




